Τα τελευταία έξι χρόνια έχουν υποβληθεί στην Κύπρο περισσότερες από 100 αιτήσεις σχετικά με το θέμα της παρένθετης μητρότητας, γεγονός που καταδεικνύει ότι αρκετά ζευγάρια αντιμετωπίζουν προβλήματα στο ζήτημα της γονιμοποίησης.
Ας αρχίσουμε εξετάζοντας την ερμηνεία που δίνει ο Νόμος στον όρο “παρένθετη μητρότητα”. Σύμφωνα με το άρθρο 2 του Νόμου, παρένθετη μητρότητα σημαίνει:
“την περίπτωση κατά την οποία μία γυναίκα κυοφορεί και γεννά (φέρουσα ή κυοφόρος), ύστερα από εξωσωματική γονιμοποίηση και μεταφορά εμβρύων, με χρήση γενετικού υλικού ξένου προς την ίδια, για λογαριασμό ενός ζευγαριού ή μονήρους γυναίκας που επιθυμεί να αποκτήσει παιδί αλλά αδυνατεί για ιατρικούς λόγους.”
Αρμόδιο για την εξέταση αιτήσεων είναι το Συμβούλιο Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.
Προϋποθέσεις για την υποβολή αίτησης
Δικαίωμα υποβολής αίτησης για παρένθετη μητρότητα έχουν:
- Μονήρεις γυναίκες ή ετερόφυλα ζευγάρια που βρίσκονται σε γάμο ή σύμφωνο συμβίωσης.
- Κύπριοι ή μόνιμοι κάτοικοι της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Οι αιτούντες πρέπει:
- Να αποδεικνύουν με ιατρική γνωμάτευση ότι δεν μπορούν να κυοφορήσουν.
- Να υποβληθούν, όπως και οι λοιποί εμπλεκόμενοι, σε ψυχολογική εξέταση ώστε να διαπιστωθεί ότι κατανοούν τη διαδικασία.
Για να δικαιούται μια γυναίκα να γίνει παρένθετη μητέρα, πρέπει να έχει προηγουμένως γεννήσει τουλάχιστον ένα δικό της παιδί.
Μετά τη γέννηση του παιδιού, η παρένθετη μητέρα δεν έχει κανένα δικαίωμα επ’ αυτού και δεν θεωρείται γονέας. Τα αποκλειστικά γονεϊκά δικαιώματα ανήκουν στο ζευγάρι ή τη μονήρη γυναίκα που έχει εξασφαλίσει έγκριση για παρένθετη μητρότητα.
Υποχρεώσεις και Νομικές Ρυθμίσεις
Το ζευγάρι ή η μονήρης γυναίκα υποχρεούται να παραλάβει το παιδί μετά τη γέννησή του. Η άρνηση παραλαβής συνιστά ποινικό αδίκημα που τιμωρείται με φυλάκιση έως πέντε έτη.
Ο Νόμος προβλέπει τη σύναψη γραπτής συμφωνίας μεταξύ του ζευγαριού ή της μονήρους γυναίκας και της παρένθετης μητέρας. Ωστόσο, η συμφωνία αυτή δεν επιτρέπεται να περιλαμβάνει αμοιβή ή αντάλλαγμα.
Επιτρέπεται, όμως, η καταβολή χρημάτων στην παρένθετη μητέρα για:
- Κάλυψη δαπανών εγκυμοσύνης, κυοφορίας και τοκετού.
- Αποζημίωση για αποχή από την εργασία της.
Διαδικασία
Αφού εξασφαλιστεί η έγκριση από το Συμβούλιο, το ζευγάρι ή η μονήρης γυναίκα πρέπει να αποκτήσει σχετικό Διάταγμα από το Οικογενειακό Δικαστήριο, το οποίο επιτρέπει την έναρξη της διαδικασίας.
Για τον σκοπό αυτό, απαιτούνται:
- Η γραπτή συμφωνία που προαναφέρθηκε.
- Ένορκες δηλώσεις των μερών.
Εφόσον το Δικαστήριο διαπιστώσει ότι πληρούνται οι διατάξεις του Νόμου, εκδίδει Διάταγμα, το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει όρους και οδηγίες που κρίνονται αναγκαίοι για την αποτελεσματική εκτέλεση της διαδικασίας.
Το γραφείο μας αναλαμβάνει:
- Τη διαδικασία σύνταξης της γραπτής συμφωνίας για σκοπούς παρένθετης μητρότητας.
- Την έκδοση του σχετικού Διατάγματος Δικαστηρίου.
Για επικοινωνία μπορείτε να απευθύνεστε στο κινητό τηλέφωνο ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.